
Resepi Sweet Corn Cream Chiffon Cake
Bahan-Bahan:
Bahan A –
120g sweet corn cream
50g minyak jagung
1/4tsp garam halus
6 biji kuning telur
120g tepung low protein/tepung kek/tepung superfine
Bahan B – (meringue)
6 biji putih telur
120g gula castor
1/4 cream of tartar
Cara Buat:
1. Satukan/whisk bahan A kecuali tepung. Campurkan tepung yang diayak ke dalam bahan A yang telah di whisk sebati.
2. Ketepikan adunan. Preheat oven suhu 150°c. Pukul bahan B hingga soft peak.
3. Campurkan bahan B ke dalam A secara kaup balik dan perlahan-lahan.
4. Tuang ke dalam loyang chiffon dan hentakkan loyang untuk membuang gelembung udara.
5. Masukkan loyang berisi adunan ke dalam oven dan bakar pada suhu 150°c api atas bawah selama 90 minit/sehingga masak (bergantung pada oven masing-masing).
Resepi Oleh: Ina Tajul