Kek

Resepi Sweet Corn Cream Chiffon Cake

resepi-sweet-corn-cream-chiffon-cake

Resepi Sweet Corn Cream Chiffon Cake

Bahan-Bahan:

Bahan A –

120g sweet corn cream
50g minyak jagung
1/4tsp garam halus
6 biji kuning telur
120g tepung low protein/tepung kek/tepung superfine

Bahan B – (meringue)

6 biji putih telur
120g gula castor
1/4 cream of tartar

Cara Buat:

1. Satukan/whisk bahan A kecuali tepung. Campurkan tepung yang diayak ke dalam bahan A yang telah di whisk sebati.

2. Ketepikan adunan. Preheat oven suhu 150°c. Pukul bahan B hingga soft peak.

3. Campurkan bahan B ke dalam A secara kaup balik dan perlahan-lahan.

4. Tuang ke dalam loyang chiffon dan hentakkan loyang untuk membuang gelembung udara.

5. Masukkan loyang berisi adunan ke dalam oven dan bakar pada suhu 150°c api atas bawah selama 90 minit/sehingga masak (bergantung pada oven masing-masing).

Resepi Sweet Corn Cream Chiffon Cake

Resepi Oleh: Ina Tajul