Puding

Resepi Puding Kacang Merah

resepi-puding-kacang-merah

Resepi Puding Kacang Merah

Bahan A:

  • Separuh agar-agar tali yang 20g
  • 2 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan gula – Nak manis tambah lagi gula
  • 2 sudu besar tepung jagung – Bancuh dulu dengan sedikit air
  • 1/2 cawan santan kotak + 1/2 cawan air – Jadikan 1 cawan santan
  • 2 helai daun pandan – Simpulkan
  • secubit garam
  • 1 tin kacang merah – Tuang dalam penapis, lalukan bawah air paip, toskan dan asingkan 1 cawan kacang merah

Cara Buat:

1. Masak agar-agar bersama air hingga larut. Masukkan gula kemudian masukkan daun pandan, kacau serata gula. Perlahankan api.

2. Lebihan kacang merah, susun rata dalam acuan. Tuang sesenduk atau lebih agar-agar yang dimasak tadi atas kacang merah, biarkan sederhana beku.

3. Besarkan semula api. Lebihan agar-agar dalam periuk campur dengan santan. Masukkan tepung jagung dan secubit garam, sentiasa kacau-kacau hingga nak mendidih.

4. Tutup api, tuang agar-agar santan atas agar-agar kacang merah tadi. Biarkan sederhana beku.

Bahan B:

  • Separuh agar-agar tali tadi
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan gula – Nak manis tambah lagi gula
  • 1 cawan kacang merah
  • 1/2 cawan santan kotak + 1/2 cawan air – Jadikan 1 cawan santan
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 helai daun pandan – Simpulkan
  • Secubit garam
  • Sedikit pewarna merah

Cara Buat:

1. Blender kacang merah, santan dan tepung jagung hingga hancur halus. Masak agar-agar dengan air hingga larut agar-agar. Masukkan gula kemudian daun pandan, kacau rata.

2. Tuang bahan blender dalam periuk, kacau-kacau bagi sebati. Masukkan secubit garam, kemudian pewarna merah dan kacau-kacau serata. Masak agak-agak nak mendidih, tutup api.

3. Tuang agar-agar kacang merah atas santan tadi, biarkan beku atau sejuk. Simpan dalam peti sejuk. Boleh keluarkan puding tadi dari acuan, boleh hidang. Pastikan puding ni makan sejuk-sejuk.

Resepi Puding Kacang Merah

Resepi Oleh: Zura Zul