Resepi Agar-Agar Kacang Hijau
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan kacang hijau – direbus hingga empuk
1 tin susu cair
22 g agar-agar tali
1 1/2 cawan air
11 sudu makan gula
1 sudu teh pewarna hijau
1 1/2 sudu teh garam
Cara Membuat:
1. Masak agar-agar dengan 1 1/2 cawan air hingga agar-agar larut.
2. Sementara itu, kisar kacang hijau dan susu cair hingga halus.
3. Bila agar-agar sudah larut, masukkan gula. Kacau hingga gula larut.
4. Masukkan kacang yang telah dikisar tadi, garam dan pewarna hijau. Sentiasa kacau hingga menggelegak.
5. Tutup api. Masukkan agar-agar ke dalam acuan yang disukai. Sejukkan dulu, baru dimasukkan ke dalam peti ais.
Sumber : Resepi Cikgu Ani