Resepi Kuih Lompat Tikam Terengganu
Bahan-Bahan:
Bahan A –
1 cawan tepung beras
2 cawan air daun pandan (8 helai daun pandan diblend dijadikan 2 cawan)
1 cawan air
1sudu teh air kapur sederhana pekat
1 sudu besar gula
Sedikit perwarna hijau
Secubit garam
Bahan B –
1 cawan tepung beras
2 cawan santan (jika guna santan kotak, sukat ia 2 cawan dan yang kurang dicampurkan air agar cukup 2 cawan sukatan itu)
1 cawan air
1 sudu kecil garam halus
Bahan C –
1 buku gula melaka
3 sudu besar gula pasir
3 cawan air
2 helai daun pandan
Cara untuk Kuihnya:
1. Satukan bahan A dalam periuk atau kuali (yang mudah untuk kita kacau semasa kita memasakkannya).
2. Masakkan dia atas api sederhana kecil dan kacau hingga likat & berkilat.
3. Matikan Api dan angkat untuk kita masukkan ke dalam bekas-bekas kecil atau boleh juga masukkan ke dalam loyang.
4. Begitu juga dengan bahan B, ulang langkah-langkah seperti diatas. Kemudian lapiskan keatas lapisan pertama.
5. Biarkan sejuk dan siap untuk dimakan bersama kuahnya.
Cara untuk Kuahnya:
1. Campur semua bahan C, panaskan diatas api sederhana sehingga semuanya mencair dan sebati.
2. Didihkan seketika, matikan api kemudian sejukkan. Hidangkan.
Resepi Oleh: Imah Rahman