Kuih Muih

Resepi Kuih Dadar Inti Ayam

resepi-kuih-dadar-inti-ayam

Dadar berinti. Sedap di makan begitu saja. Nampak macam telur kan? bukan telur tau.. Ini tepung macam ala-ala lempeng. Intinya plak saya buat ayam masak kari kering.

Resepi Kuih Dadar Inti Ayam

Resepi Untuk Dadar –

Bahan-Bahan:

Tepung gandum 300gm
Tepung jagung 1sudu
Air masak 600ml
Garam 1sudu
Kunyit (ikut nak kuning banyak mana)
Telur sebiji

+ Campurkan resepi dadar dalam satu bekas gaul rata.

Inti Dadar – (terpulang pada individu nak sardin pun boleh tapi saya buat inti ayam)

Bahan-Bahan:

Ayam hancur (1bantal)
Garam (secukup rasa)
Gula (secukup rasa)
Sayur kcg panjang/sayur campur
Kari 3sudu
Air masak setengah cawan
Bawang merah besar 1biji (dipotong dadu)
Bwg putih 3biji (potong halus cincang)
Halia 1inci (hiris panjang dan halus)
Serai 1batang(hiris halus)

Cara Masak:

Ambil adunan tepung dadar tadi goreng atas api kecik buat macam lempeng tapi nipis. Nak senang guna senduk jenis mangkuk sebagai ukuran. Goreng atas kuali, yang ada magic pan tak pakai minyak pun boleh. Bila dah habis goreng ketepikan.

Cuba Resepi Ni:  Resepi Kuih Peneram

Cara Buat Inti :

1. Tumiskan bawang merah dipotong dadu tadi bersama bawang putih. Masukkan halia dan serai. Tumis sehingga naik bau.

2. Masukkan kari dan air masak, masukkan garam dan gula. Masukkan ayam hancur tadi. Masukkan sayur kacang panjang/sayur campur.

3. Tunggu sehingga masak atau sedikit kering (Lembap-lembap gitu). Dah siap masak inti kita buat gulung plak.

+ Ambil dua sudu inti dan letak atas dadar tadi dan gulung. Dan hasilnya lihat pada gambar.sedap dimakan time panas.

Resepi Kuih Dadar Inti Ayam

Resepi Oleh: Latipah Dullah