Resepi Kuih Bakar Pandan Mini Sedap
Alhamdulillah… Sarapan ringkas sahaja. Kuih Bakar Pandan Mini. Pun encik asben tak sempat nak makan, kita bekalkan 3 ketul. Hasilkan Anggaran 15 biji kuih
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/2 cawan santan
- 1 cawan jus pandan
- 1 cawan gula pasir
- 2 sudu besar butter – cairkan
- 3 biji telur (kalau gred A guna 2 biji)
- 1/2 sudu kecil garam
- Pewarna hijau
- Sedikit bijan – untuk ditabur
Cara Membuat:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali bijan dan blend hingga sebati dan tepung tidak berbintil. Tapiskan adunan ke dalam satu bekas. Panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 180°C dalam 10 minit.
2. Pada 5 minit yang akhir, masukkan loyang muffin yang telah dioles mentega ataupun minyak. Ini untuk elakkan supaya kuih bakar tidak melekat dalam loyang. Kepanasan oven ikut kesesuaian oven masing-masing ye.
3. Setelah 5 minit, keluarkan loyang dan masukkan adunan yang telah di kisar tadi. Saya tuangkan adunan kisar ke dalam mangkuk dan sendokkan ke dalam acuan. Terpulanglah cara masing-masing.
4. Kemudian taburkan bijan di atasnya. Bakar selama 50 minit ke 60 minit atau sehingga masak dan permukaan kuih nampak keperang-perangan.
Resepi Oleh: Suriea Mohd Noor