
Sepatutnya Paddle Pop Butter Cake. Disebabkan saya tak guna butter, sebaliknya guna marjerin Pelangi, maka nama butter itu digugurkan hehe. Resipi yang sama saya guna untuk kek marjerin Pelangi. Saya gunakan loyang square 9 inci.
Resepi Kek Paddle Pop
Bahan-Bahan:
1 cawan butter (saya guna marjerin Pelangi)
1 cawan gula halus
4 biji telur gred A
1 setengah cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
Cara Membuat :
1. Panaskan oven terlebih dahulu. Suhu 180c (Saya guna suhu 160c).
2. Mix butter/marjerin dengan gula dan esen vanilla sampai putih. Anggaran 10 minit macamtulah. Guna high speed.
3. Perlahankan mixer. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Mix lagi dengan kelajuan sederhana.
4. Masukkan tepung dan baking powder (yang telah diayak bersama terlebih dahulu) sedikit demi sedikit. Mix lagi sampai rata.
5. Bahagikan adunan kepada 3-4 bahagian untuk diwarnakan ikut pilihan. Untuk Paddle Pop Cake ini, gunakan sedikit warna sahaja. Ala-ala pastel.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar yang telah disapu butter/marjerin terlebih dahulu. Sebaiknya alas dengan baking paper juga.
7. Bakar selama 40 minit (Saya bakar 60 minit sebab suhu saya 160c). Api atas bawah.
Selamat mencuba!
Resepi Oleh: Zuraita Mohd Anua