Resepi Kek Larut Malam
Bahan-Bahan:
6 biji telor gred A**
1 Cawan minyak jagung**
1 Cawan gula halus** (kurangkan jika manis)
2 Sudu besar susu pekat manis**
1 Sudu teh esen vanilla**
1 Sudu besar Ovallet**
2 Cawan tepung gandum
1 Sudu teh baking powder
+ Ayakkan tepung gandum dan baking powder kemudian asingkan
Cara Membuat:
1. Putar bahan-bahan bertanda** sampai kembang dan putih gebu.
2. Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit gaul sebati secara kaup balik.
3. Bahagikan bancuhan mengikut kesukaan masing-masing dan masukkan pewarna yang disukai.
4. Sapukan mentega atau minyak kat loyang dan masukkan bancuhan tadi mengikut kreativiti masing-masing.
5. Jika hendak kukus tutup loyang dengan aluminium foil sebelum masuk ke pengukus untuk mengelakkan air menitik atas kek.
6. Kukus dalam masa 1 jam atau lebih sehingga masak dengan menggunakan api serdehana kuat.
7. Jika hendak bakar, macam biasa masukkan adunan ke dalam oven mengikut kepanasan suhu oven masing-masing.
8. Cucuk dengan lidi jika hendak tengok kek masak atau tidak. Jika lidi kering tak ada lekat basah-basah kek, tandanya kek dah masak.
Resepi Oleh: Mazitah Ahmad Nur Solehah – MAHN