Kek

Resepi Kek Buah Susu Coklat 3 Bahan

resepi-kek-buah-susu-coklat-3-bahan

Kek Buah 3 Bahan yang menggunakan Susu Coklat. Masuk 1 bekas dan gaul. Mudah disediakan, moist dan sedap.Tak perlukan telur atau butter. Tapi ini bukan seperti Kek Buah Kukus tu ya, hanya ikut cara-cara yang Danish tunjukkan dan juga tips yang Danish berikan dibawah untuk dapatkan hasil seperti Danish buat ya! Happy baking!.

Resepi Kek Buah Susu Coklat 3 Bahan

Bahan-Bahannya: (Adunan boleh di half kan)

1kg Mixed Dried Fruit
2 1/2 cawan Susu Coklat (Apa brand pun boleh. Danish guna Dutch Lady)
2 cawan Self-Raising flour

Optional:

1/2 cawan Kekacang yang dicincang atau boleh letak lebih jika suka

Cara-Caranya:

1. Tuang susu dalam mixing bowl. Masukkan mixed fruit. Gaul sekata. Wrap mixing bowl kemudian simpan dalam peti sejuk semalaman.

2. Keesokannya mixed fruit dah kembang, keluarkan dan kacau rata. Masukkan self raising flour dan kaup balik hingga rata. Masukkan kekacang (jika guna) kaup balik rata sekejap saja.

3. Tuang adunan dalam baking tray yang telah dialas baking paper. Danish guna baking tray saiz 9×9. Boleh guna saiz 8×8 jika mahu cake lebih tinggi dari yang Danish buat.

4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 140°C selama 1 jam 45 minit atau lebih, hingga cake masak, ikut jenis oven masing-masing tapi jangan over bake.

Cuba Resepi Ni:  Resepi dan Tips Buat Kek Buah Kukus

5. Bila cake masak, keluarkan dan biarkan cake sejuk sepenuhnya dalan baking tray sebelum dialihkan.

Tips Penting:

1. Biarkan cake betul-betul sejuk sebelum dipotong. Sebaiknya cake ini disimpan sekurang-kurangnya semalaman dalam bekas kedap udara dengan suhu bilik sebelum dipotong kerana teksturnya tak berderai, lebih moist dan lebih sedap.
2. Danisy simpan 4 hari dalam bekas kedap dan hasilnya lebih sedap dari hari-hari sebelumnya. Cake ini makin lama disimpan ianya akan jadi lebih moist dan sedap!.

Resepi Kek Buah Susu Coklat 3 Bahan

Resepi Oleh: Danish Harraz