Resepi Kuih Tepung Pelita
Bahagian Bawah: (Kaler Hijau)
1 cawan rata tepung beras
1 cawan gula pasir
5 cawan air + 5 helai daun pandan kisar dan tapis jadikan 5 cawan air pandan
1 sudu kecil air kapur (tak buh pun boleh)
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau epal
Sedikit gula pasir (untuk tabur pada kuih)
Caranya:
1. Satukan semua bahan dalam periuk kacau guna whisk supaya tak berbintil-bintil. Masak atas dapur dan kacau sebati guna whisk.
2. Guna api sederhana perlahan dan masak hingga pekat berkilat dan meletup-letup, tutup api.
3. Masukkan dalam jug, tuang dalam kelongsong daun pisang atau bekas dadih plastik yang kecil-kecil.
4. Kemudian, tabur secubit gula atas lapisan hijau.
Bahagian Atas: (kaler putih)
4 sdb tepung beras
2 sdb tepung jagung
3 cawan air
1 cawan santan pekat
Sedikit garam
Caranya:
1. Satukan semua bahan kacau guna whisk. Kemudian, masak dan kacau guna whisk hingga pekat meletup-letup dan berkilat.
2. Masukkan dalam jug, tuang atas lapisan bawah. Biarkan sejuk depan atau bawah kipas, nak cepat masukkan dalam peti sejuk.
Resepi Oleh: Mariana Zainal