Kek

Resepi Kek Blueberry Crumble

resepi-kek-blueberry-crumble

Resepi Kek Blueberry Crumble

Bahan-Bahan:

200 gram tepung gandum
1/2 sdt baking powder
1/2 sdt esen vanilla
250 gram unsalted butter
225 gram gula kastor
5 kuning telur
5 putih telur (kacau hingga putih kental)

Crumble –

1/2 sdt esen vanilla
75 gram blueberry segar (jika ada)
100 gram jem blueberry
100 gram tepung gandum
60 gram mentega
50 gram gula kastor

Cara Membuat:

Crumble –

1. Campur rata tepung gandum, gula kastor, butter dan esen vanilla. Gunakan garpu untuk memudahkan membentuk butiran. Aduk-adukkan hingga terbentuk butiran.

Kek:

1. Ayak tepung gandum dan baking powder.

2. Pukul butter dan gula hingga lembut, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus dipukul hingga lembut dan mengembang.

3. Masukkan tepung gandum, aduk hingga rata. Masukkan pukulan putih telur tadi ke dalam adunan dan tambahkan sedikit demi sedikit hingga tercampur rata. Tambahkan esen vanilla. Aduk hingga rata.

4. Tuang ke dalam loyang ukuran 20 x 20 , masukkan ke dalam oven yang sudah panas, bakar dengan suhu 160C hingga 3/4 matang kira-kira 20 minit.

Cuba Resepi Ni:  Carrot Cake Gula Merah Guna Blender

5. Keluarkan kek dari oven, taburkan bahan crumble dan potongan blueberry segar (jika ada) di atas cake lalu letakkan jem blueberry menyilang ke atas adunan, masukkan dalam oven kembali hingga matang dan crumble melekat pada kek sekitar 10-15 minit. Kek siap untuk dihidangkan.

Tips: Gula kastor boleh diganti dengan gula pasir biasa. Tetapi gula kastor akan memberikan aroma yang lebih lazat daripada gula pasir biasa.

kek-blueberry-crumble