Resepi Cakoi Dengan Sos Kastard Pandan
Dah lama tak makan cakoi. Kalau di utara, cakoi ni dipanggil pak tongko. Kali ni saya cuba resipi dari Che Nom.
Bahan Doh Cakoi:
- 2 1/4 cawan tepung gandum
- 1 1/2 sudu kecil yis
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu kecil serbuk penaik @ baking powder
- 2 1/2 sudu besar gula kastor
- 1/2 biji telur – sebiji telur dikacau, guna separuh sahaja.
- 1/2 cawan susu segar
- 1/2 cawan air
- 2 sudu besar minyak + 1 sudu besar untuk dimasukkan kemudian
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan kering dalam mixer, kacau rata kemudian masukkan susu, air, telur dan 2 sudu besar minyak masak.
2. Uli sehingga doh elastik dan bila hampir siap, masukkan lagi satu sudu besar minyak masak. Kalau adunan sedikit lembik, tambah sikit-sikit tepung gandum dalam 2-3 sudu besar. Bila dah siap uli, boleh rehatkan selama 1-2 jam.
3. Selepas 1-2 jam, doh tadi bolehlah dicanai lebih kurang tebal 1 cm. Potong adunan memanjang dan bahagikan lagi kepada 2 atau 3 bahagian. Ambil chopstick dan tekan di tengah-tengah.
4. Sebelum dimasukkan dalam kuali, tarik doh di kedua-dua bahagian supaya sedikit panjang dan bolehlah digoreng dalam minyak yang banyak dengan api perlahan.
Bahan Sos Kastard Pandan:
- 1 3/4 cawan susu segar
- 2 sudu besar gula kastor
- 2 sudu besar tepung kastard
- Garam
- 1 sudu kecil perisa pandan
- 2-3 titis pewarna hijau
Cara Membuat: Kacau semua bahan sebati dan masak sehingga agak pekat. Boleh lah dihadang bersama cakoi.
Resepi Oleh: Rosmawati Abdul Wahab