Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Type and hit Enter to search

Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Resepi Asam Pedas Daging

Bahan-Bahan:

Sekilo daging rebus dulu
2 biji bawang sederhana besar (blander)
5 biji bawang kecil (blander)
5 ulas bawang putih (blander)
10 ke15 biji cili kering (rebus dan blander)
3 ke 4 biji cili padi (nak pedas boleh tambah dan blander)
2 inci lengkuas (blander)
1 inci halia (blander)
1 1/2 inci belacan (blander)
1 keping gula melaka
Setengah cawan air asam jawa
Sebatang serai dikeduk
3 helai daun limau purut
Segengam daun kesum
Garam & air secukupnya.
Tomato dan kacang benci (hiasan)

Cara Memasak:

1. Panaskan minyak dengan mencukupi, masukkan serai kemudian tumis bahan-bahan yang dah siap blander.

2. Masak sehingga bahan betul-betul masak dan garing dengan api yang perlahan. Bila dah pecah minyak sedikit, masukkan daun kesum, daun limau purut & kepingan gula melaka, gaul sebati dan masak sehingga garing dan pecah minyak, ini bagi memastikan air bawang betul-betul kering.

3. Selepas itu, masukkan daging yang dah direbus tadi bersama air asam jawa. Gaul sebati dan biarkan 5 minit daging berpalut pada bahanbahan yang lain. Kemudian, tambah 2 cawan air bersama gula dan garam. Masak sehingga kuah asam pedas pekat dan daging lembut.

4. Kemudian, bolehlah masukkan potongan tomata dan kacang bendi. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

Resepi Oleh : Nabilah Md Saad

Kongsikan:

  • Facebook
  • X
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Pinterest

Resepi Lain:

Resepi Asam Tumis Daging Resepi Keema Daging dan Timun Yogurt Resepi Daging Masak Jintan Resepi Daging Bakar Dengan Sos ala Thai Resepi Daging Merah Ala Thai Tanpa Pewarna Resepi Singgang Tulang Rusuk ala Kelantan

Tags:

asam pedasasam pedas dagingdagingresepi daging

Share Article

Resepi Lain

Previous

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

Next

Resepi Wanton Berinti Ketam

Next
13/11/2017

Resepi Wanton Berinti Ketam

Previous
10/11/2017

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

Resepi Terkini

Puding Oreo Red Velvet Hanya Guna 5 Bahan
03/12/2023
Nasi Minyak Bajet Guna Saja Bahan Yang Ada Di Dapur
30/11/2023
Resepi Ayam Masak Sambal Air Tangan Ibu Mertua
28/11/2023
Puding Blueberry Cincau Nampak Cantik Dan Sedap
27/11/2023
Kek Batik Moist Rasa Premium Cair Di Mulut
23/11/2023
Resepi Bonda
Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini.
Laman Facebook
Laman Facebook
  • Dasar Privasi
  • Penafian
  • Hantar Resepi
  • Hubungi
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi