
Resepi Apam Susu Pelangi
Bahan-Bahan:
2 Cawan tepung gandum
4 Buji telur
1 Sudu besar ovellate
4 Sudu besar susu pekat manis
1 Cawan gula castor
Bahan pewarna (3 warna atau lebih)
Cara Membuat:
1. Mixer telur, gula, susu dan ovellate sehingga putih, gebu dan kembang.
2. Masukkan tepung yang telah diayak secara kaup balik dengan spatula. Kacau sehingga rata.
3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dalam bekas lain. Kemudian, warnakan setiap bahagian ikut warna kegemaran anda.
4. Masukkan setiap adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan minyak. Biar adunan berselang-seli atau kacau sedikit supaya bercampur, ikut kreativiti anda.
4. Kusus bahan dengan api yang sederhana selama 30 minit atau sehingga masak. Sejukkan dan hidangkan.