Tips

Petua Buat Biskut, Butter Vs Marjerin

petua-buat-biskut-butter-vs-marjerin

Petua Buat Biskut, Butter Vs Marjerin

Biasalah, asal nak raya je keluar isu pure butter lawan marjerin lawan ‘baterkap’.

Apapun, kena faham fungsinya dulu. Bukan semua yang nampak bagus itu, betul-betul bagus. Bukan juga semua yang cam tak berapa bagus tu, tak bagus. Dah faham fungsi kegunaan 100% pure butter, marjerin, lepa susu dalam cookies baru afdhol nak eksyen-eksyen ok. Jangan kecam melulu sebab nak nampak standard je. Juga, jangan yang guna substandard mentega tapi letak harga pure-butter pulak, itu pun satu hal juga.

Apapun, fahamkan dulu fungsi masing-masing dalam cookies raya. Hari ni Kakak nak share pasal nak guna apa yang ‘paling win’ untuk biskut kita. Pure butter ke bagus, marjerin ke bagus, lepa susu ke bagus, shortening tu apa pulak? Sebelum tu jom kaji fungsi sesuatu lelemak dalam hasil baking di antara;

  • MENTEGA
  • MINYAK
  • MARJERIN
  • SHORTENING
  • LEPA SUSU

Sifat Setiap Satunya:

  • MENTEGA – rasa sedap dari lemak dan bau tapi rapuh sangat (contoh jenama : Lurpak, Anchor, SCS, Tatura dll)
  • MARJERIN – kestabilan tapi rasa dan bau kurang sedap (contoh jenama : Planta, Daisy, Mariana, Seri Pelangi, dll)
  • MINYAK – kelembapan tapi bukan semua biskut perlu lembap
  • SHORTENING – pengudaraan tapi tak menyumbang dari segi rasa (Contoh jenama : Crisco, Nona dll)
  • LEPA SUSU – kombinasi butter dan marjerin tapi rasa kurang sikit berbanding pure butter (contoh jenama : Buttercup, Farmcows, Twincows, dll) Nota : lepa susu pun nama depan dia ‘mentega’ / butter sebab ada campuran butter juga.

Ok ingatkan sifat-sifat utama kesetiap satunya. Sekarang fahamkan biskut apa yang kita nak buat. Contoh nak buat kuih tart, samperit atau cookies biasa. Tart perlukan tekstur yang macamana? Samperit nak tekstur yang macamana? Cookies biasa kita suka yang macamana?

Dah tahu apa yang kita nak dalam sesuatu biskut tu, barulah kita boleh decide nak guna yang mana. Cam ni, tengok lah part apa yang kita nak ketengahkan biskut kita tu. Contoh nak buat tart yang sedap tapi stabil tak rapuh di tangan, macamana?

Kena tahu ni, kebiasaannya tart yang guna 100% pure butter dia jadi rapuh yakmat, nak susun je dah susah, rasa sedap dan melekat-lekat kat gigi. Sebaiknya, campur sikit dengan unsur yang lain tu untuk kestabilan rupa paras juga rasa yang meletop. Peratusannya ikut suka, lebihkan yang mana kita nak ‘highlight’kan. Nak rasa yang sedap then peratus butter banyak lah berbanding marjerin atau shortening.

Tips terbaik adalah gabungan di antara pure butter (untuk rasa) dan marjerin (untuk kestabilan) dan langkah paling senang mudah sekali ialah gunakan LEPA SUSU. Takyah susah-susah dah nak sediakan stok pure butter dan marjerin, kemudian campurkan. Bukanlah tak sedap kalau buat tart atau apa-apa cookies tak guna butter premium pun. Bukanlah stabil mana pun tart/cookies yang guna 100% pure butter kecuali kalau nak makan sendiri, tak banyak handling.

Cuba Resepi Ni:  Resepi Chocolate Cheesekut Premium Lemak Berkrim

Yang penting bahan lain yang anda masukkan dalam adunan tart/cookies tu yang boleh bantu menaikkan rasa pastri tart atau cookies itu sendiri. Cuma nak pesan, jangan cepat sangat nak kecam peniaga yang jual cookies raya tapi tak guna 100% pure butter sebab bukan rasa sahaja yang perlu, kestabilan cookies pun sangat penting untuk nampak molek tersusun kemas dan menarik!.

Jadi ikutlah nak guna yang mana. Kakak cuma nak kasi faham je ‘di sebalik tabir’ pembuatan biskut. Ingat, semuanya pun ada check and balance, kena jujur juga.

Gunakan perkataan dalam iklan ‘100% pure butter’ tapi sebenarnya campur jenis lelemak pun tak jujur. Pastu yang guna mentega lepa susu pastu claim ‘pure butter’ pun tak jujur juga. Mahal tak semestinya sedap. Murah tak semestinya tak sedap. Kalau bahan mahal, juallah mahal. Kalau bahan murah, jangan letak harga sampai boleh gi haji balik hari. Agak-agaklah.

Semoga maju jaya, dunia akhirat! Aamiin. Silakan share moga bermanfaat buat yang lain juga.

Petua Buat Biskut, Butter Vs Marjerin

Oleh: Nieza Nor Hamnira