Donut Gebu White Ring Lembut Sampai Malam

Donut Gebu White Ring Lembut Sampai Malam

Donut kalau dapat white ring keliling mcam ni insyallah lembut sampai ke malam. Saya share resepi ya dan cara buat. Saya uli guna tangan sahaja, tak pakai breadmaker pun insyallah dapat gebu jika betul caranya.

Bahan-Bahan: (7-10 biji)

  • 250gm tepung gandum
  • 3 sudu gula
  • 1/2 tsp garam
  • 1 tsp yis
  • 1/4 tsp baking powder
  • 1 biji telur
  • 100ml air
  • 1 sudu butter/majerin

Cara Membuat:

1. Satukan semua bahan kering dalam mangkuk. Masukkan telur. Gaul sebati sehingga jadi macam serbuk roti kemudian baru masukkan air. Uli 5 minit. Masa ni jangan masukkan majerin atau butter lagi.

2. Lepas uli 5 minit, baru masukkan 1 sudu butter/majerin. Kemudian uli lagi sehingga 5 minit. So total uli ialah 10 minit. Masa uli dengan butter tu, doh akan lembut, JANGAN tambah tepung lagi. Uli saja sehinga butter sebati dengan doh. Lepas uli lama sikit akan nampak doh mula sebati dengan butter/majerin.

3. Biarkan doh kembang selama 40-45 minit. Lepas kembang, tumbuk dia kasi keluar angin. Pastu bentukkan donut. Saya guna penutup botol saja. Lepas dibentukkan rehatkan lagi bagi kembang dalam 20-25 minit. Ikut step ni betul-betul ya.

4. Akhir sekali, goreng donut dengan api perlahan. Jangan kerap terbalikkan donut. Cukup sekali sahaja untuk elakkan donut berminyak. Okay siap.

Donut Gebu White Ring Lembut Sampai Malam

Resepi Oleh: Afiafifah Afwan