
Talam Keledek Unggu Guna Acuan Lompang
Walaupun baru pertama kali mencuba, Alhamdulillah… menjadi.
Bahan Lapisan Bawah:
- 1 cawan keledek Ungu dipotong dadu (rebus & toskan)
- 1 cawan tepung beras
- 1 peket santan serbuk Serbuk – Bahagi 2 untuk lapisan atas dan bawah
- 1 cawan air
- 1/2 gula halus
- 1/2 sk garam
- Daun pandan
Cara Membuat:
1. Masukan semua bahan dalam blender dan kisar halus kemudian masak bersama daun pandan hingga naik wap,
2. Masukan dalam piping bag dan letakan separuh pada acuan. Kukus separuh masak selama 5 ke 10 minit.
Bahan Lapisan Atas:
- 1 cawan tepung jagung
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1/2 cawan gula halus
- Separuh santan peket serbuk
- 1 cawan air
- sedikit garam
- Daun pandan
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan, kecuali pandan ke dalam lender dan kisar halus. Kemudian masak bersama daun pandan hingga naik wap.
2. Setelah itu, masukkan dalam piping bag dan picitkan dalam acuan keledek purple yang telah dikukus tadi. Kukus semula hingga masak..
Nota: Jangan lupa, oleskan acuan dengan minyak supaya mudah kuih dikeluarkan nanti.
Resepi Oleh: Suzi Yanti Md Hane