Kuih Muih

Resepi Talam Lapis Kacang Merah

resepi-talam-lapis-kacang-merah

Resepi Talam Lapis Kacang Merah

Bahan A:

1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad
3/4 cawan gula
3 1/2 cawan santan
1 s/k garam

Cara-Cara:

1. Bancuh semua bahan ini dan tapiskan.
2. Bahagikan sama banyak dan masukkan dalam 2 mangkuk, mangkuk 1 dan 2.

Bahan B:

1/2 cawan kacang merah rebus – yang dah rebus dan lecek sikit pewarna merah1/4 cawan air

Cara-Cara:

1. Masukkan bahan B dalam mangkuk 1. Gaulkan rata dan ketepikan.

Bahan C:

1/4 cawan air1 sudu besar tepung jagung

Cara-Cara:

1. Masukkan bahan C dalam mangkuk 2. Gaulkan rata dan ketepikan.

Cara Melapis:

1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang saiz bulat 8 inci atau 8×8 inci .

2. Masukkan 1 cawan lapisan merah dan kukuskan selama 5 minit.

3. Masukkan pula 1 cawan lapisan asal (warna asal) dan kukuskan 5 minit.

4. Buat sehingga lapisan habis dan setiap kali nak tutup semula tudung kukusan hendaklah dilapkan kering supaya air tidak menitik atau balut dengan kain penutup kukus.

5. Untuk lapisan akhir sekali, kukus selama 15 minit.

6. Bila telah masak sejukkan dan potongkan dengan pisau plastik supaya kelihatan cantik.

Resepi Talam Lapis Kacang Merah

Resepi Oleh: Nor Washidah Abdul Rahim