Makanan Laut

Resepi Sotong Bakar Percik

resepi-sotong-bakar-percik

Resepi Sotong Bakar Percik

Bahan-Bahan:

1/2 kg sotong
serbuk kunyit
garam halus

Bahan Percik –

2 batang serai – Diketuk/Kisar
*10 tangkai cili kering (Potong pendek dan direbus)
*sedikit belacan
*1 labu bawang besar
*2 – 3 inci kunyit hidup
*1 cawan santan cair
*1 sudu kecil jintan manis
* 4-5tangkai cili padi
jus asam jawa/asam keping
1/2 cawan pati santan pekat
garam dan gula secukup rasa
1 helai daun kunyit

Cara Buat Bahan Percik –

1. Kisar bahan * kemudian masukkan dalam kuali/periuk bersama serai yg dititik.

2. Masak sampai bahan agak pekat, masukkan jus asam jawa/asam keping, pati santan dan perasakan garam gula.

3. Biarkan mendidih, carik-carikan/hiris halus daun kunyit, kemudian, masukkan kedalam kuah percik.

Cara Memasak:

1. Cuci bersih sotong dan kelar permukaan atas sahaja.

2. Gaulkan sotong dengan garam dan serbuk kunyit. Bakar/panggang sampai masak.

3. Bila sotong dah masak boleh ambik sedikit percik tadi siram atas sotong. Balik kan sampai percik agak garing.

Cuba Resepi Ni:  Resepi Sate Daging

4. Baki percik, siram atas sotong masa hidang dalam pinggan nanti.

sotong-bakar-percik