
Resepi Puding Koktail
Bahan-Bahan:
Bahan A –
Separuh agar-agar bertali (dari agar-agar bertali yg 20g)
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
2 ketul gula batu (yang kecil)
1 tin buahan koktail (tin besar)
2 cawan air buahan koktail – tak cukup tambah air
1 sudu besar biji selasih – rendam dengan air panas
Bahan B –
Separuh agar-agar bertali
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
1 tin susu cair – cukupkan 2 cawan kalau tak cukup tambah air
Secubit garam
Pewarna ikut suka
Cara Membuat:
Untuk Bahan A –
1. Buahan koktail, tapiskan air dia. Ambil buahan koktail susun dalam loyang/acuan. Ketepikan.
2. Masak agar-agar dengan air hingga larut. Masukkan gula dan gula batu, larutkan.
3. Masukkan air buahan koktail, kemudian masukkan biji selasih. Biarkan mendidih sekejap.. Boleh tuang terus agar-agar tu dalam loyang. Biarkan sederhana beku.
Untuk Bahan B –
1. Masak agar-agar dengan air hingga larut. Masukkan gula dan kacau hingga sebati.
2. Masukkan susu cair dan secubit garam. Kacau-kacaukan, tuang pewarna yang di sukai. Biarkan mendidih sekejap.
3. Tuang atas lapisan buahan koktail tadi perlahan-lahan. Bila dah sejuk simpan dalam peti sejuk.
4. Selepas 3 jam, keluarkan puding dari loyang/acuan dan potong ikut suka anda. Hidangkan.
Resepi Oleh: Zura zul – MAHN