Puding

Resepi Puding Dragon Fruit & Mangga

resepi-puding-dragon-fruit-mangga

Resepi Puding Dragon Fruit & Mangga

Bahan-Bahan:

20 gm agar-agar bertali
5 cawan air
1 cawan gula
2 cawan susu segar/susu cair
2 helai daun pandan – Simpulkan
1 biji dragon fruit putih/merah – Potong dadu
1 biji mangga – Potong dadu
3 sudu besar sagu putih – Rendam sekejap bagi kembang, Tapiskan
Secubit garam
Pewarna strawberry/ikut suka

Cara Menyediakan:

1. Basahkan loyang/acuan. Susun buahan dragon dan mangga. Ketepikan.

2. Masak air bersama agar-agar hingga larut. Masukkan gula, larutkan gula dan masukkan daun pandan.

3. Kacau-kacau, kemudian masukkan sagu putih tadi. Biarkan mendidih dan perlahankan api.

4. Ambil beberapa senduk agar-agar, tuang atas buahan tadi (sama paras dengan buah atau lebih pun boleh). Biarkan sederhana beku.

5. Lebihan agar-agar tadi, masukkan susu segar/susu cair. Besarkan semula api, masukkan secubit garam. Kemudian masukkan pewarna strawberry/ikut suka. Kacau sebati. Tutup api.

6. Tuang agar-agar tadi atas agar-agar buah perlahan-lahan sehingga habis. Biarkan beku/sejuk seketika.

7. Simpan dalam peti sejuk, bila dah keras elok, boleh dipotong dan dihidangkan.

Resepi Oleh: Zura Zul dari FB Group MAHN