Kek

Resepi Kek Tiramisu Cheese Leleh

resepi-kek-tiramisu-cheese-leleh

Resepi Kek Tiramisu Cheese Leleh

Bahan-Bahan:

Bahan A –

200g tepung gandum
1 s/b tepung jagung
3 s/b susu tepung (27g)
1s/t baking powder

Bahan B –

4 biji telur (A)
200g gula halus
1s/t ovalette
1/2 s/t serbuk vanila

Bahan C –

100ml santan kotak (jangan tambah air.. Biar pekat)
100ml minyak masak

Bahan D –

1 sachet serbuk kopi segera (apa-apa brand pun bole)
1 s/b serbuk koko + sedikit coklat emulco

Cara Buat:

1. Campurkan kesemua bahan A. Kemudian ayak dan ketepikan. Pukul kesemua bahan B hingga kembang.

2. Kemudian, masukkan tepung dengan santan secara berselang seli hingga habis semua. Pukul sebati.

3. Dengan menggunakan spatula, masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil dikaup balik hingga sebati.

4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian;

1- plain
2- tambahkan serbuk kopi segera (sebatikan)
3- tambah serbuk koko dan coklat emulco

5. Panaskan kukusan. Sediakan loyang 7′ @ 8′. Griskan di dalam dasar loyang sahaja dan lapik dengan baking paper. Tepi-tepi loyang tak payah sapu dengan butter ye.

6. Tuangkan adunan coklat di dalam loyang dan kukus selama 10-13 minit. Kemudian, masukkan pula adunan kopi. Kukus lagi dalam 10-13 minit.

7. Last sekali masukkan pula adunan plain. Kukus lagi selama 20 minit. Siap, sejukkan dahulu sebelum dituang cheese.

Cheese Leleh

Bahan-Bahan:

250G cream cheese
1/2 tin susu pekat manis
Susu cair (secukupnya)

Cara Buat:

1. Blender cream cheese bersama susu pekat hingga sebati. Masukkan susu cair sedikit demi sedikit hingga dapat kepekatan cheese yang kita nak. Aznie lupa nak sukat tadi, agak-agak dalam 1/4 cawan atau kurang sikit macam tu je. Tuang sikit-sikit ye, siap.

2. Tuangkan cream cheese leleh atas kek tiramisu. Kemudian, ayak serbuk koko. Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan. Nak pukul guna mixer pun boleh, guna yang cream cheese tu.. Ni kes nak cepat.

Resepi Kek Tiramisu Cheese Leleh

Resepi Oleh: Aznie Khasri