
Resepi Biskut Conflakes Tanpa Telur
Bahan-Bahan:
250gm butter/majerin
100gm gula aising
200gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
Cornflakes secukupnya
coklat rice
Cara Buat:
1. Pukul butter & gula sehingga sebati dan nampak berkrim. Gaul pakai senduk je.
2. Pastu masukkan esen vanila dan tepung yang dah diayak. Gaul hingga sebati (adunan memang lembik ye), masukkan setengah cawan coklat rice dan gaul sebati.
3. Masukkan cornflakes dalam mangkuk dan ramas sedikit. Sudukan adunan tepung ke dalam cornflakes dan golek-golekkan.
4. Hias dengan ceri/kismis/choc chip ikut suka. Masukkan dalam oven dan bakar sampai masak. Suhu 160c 20-15 minit ikut oven masing masing atau sehingga biskut bertukar warna perang keemasan sedikit.
Resepi Oleh: Hajarul Aina