Resepi Blackmelt Cookies Nampak Hitam Tapi Sedap
Try buat biskut azlina ina blackmelt. Ye dia memang hitam. Resepi asal yang saya telah bahagi 2, dapat 2 plastik lauk penuh, sorry tak kire pcs dan tak timbang. Sedap, lemak, rangup dan rapuh. Bukan rangup keras ye. Saya sukat guna cawan set minum teh biasa yang mak-mak kite ade 1 set time tetamu datang atau hari raya baru bawak keluar tu kan. Saya sertakan sekali dalam bentuk gram. Jangan derhaka sukat main agak-agak insyaAllah jadi je nanti.
Bahan A:
- 250g butter
- 245g castor sugar (1 cawan + 4 sudu besar)
- 1 telur (resepi asal 500g butter, 1 telur. Resepi saya ni saya bahagi 2 tetap guna 1 telur jugak)
Bahan B:
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikabonat
- 1/2 sudu kecil emplex
- 3 sudu besar susu tepung (saya guna omega)
- 125g minyak masak (1/2 cawan)
Bahan C:
- 21/2 sudu besar serbuk koko
- 3 sudu besar dark/black serbuk koko
- 53g tepung jagung (1/2 cawan)
Bahan D:
- 350g tepung gandum (21/2 cawan)
Bahan E:
- 11/2 cawan Coklat cips (callebaut/beryls)
- 2 cawan Almond nibs (saya skip almond & coklat cips. Saya cuma letak beryls coklat coins yang dicincang)
Nota: Doh dia memang lembut ye, tak perlu simpan peti boleh terus bakar.
Cara Membuat:
1. Kacau sebati bahan A. Kaup balik je sampai rata. Masukkan bahan B (ayak semua bahan kecuali minyak masak). Kaup balik sehingga sekata.
2. Seterusnya, masukkan pula bahan C (ayak semua bahan). Sebatikan. Masukkan pula tepung gandum (ayak). Kaup rata. Masukkan bahan E sehingga menjadi doh yang sekata.
3. Letakkan adunan atas dulang mengikut saiz yang dikehendaki dan bakar dengan suhu 180c, dalam masa 15-17 minit. Suhu saya 130c selama 20 minit. Saya guna oven industri gas.
Sape nak buat duit untuk puasa, boleh sangat bancuh dengan anak-anak. Selamat mencuba.
Guna Serbuk Koko Jenis Ni Baru Betul Rasa Coklat >> LIHAT DI SINI
Resepi Oleh: Dani J Tang