Alhamdulillah, menjadi jugak biskut viral ni. Tapi bukan yang 2 bahan, derhaka sikit.. saya buat yang 4 bahan. Guna pan dan tudung periuk je, takde oven.. nak makan sangat kan.. try and error jela.. hihi.
Resepi ni saya tak ikut sukatan pun, ikut suka hati campak-campak.. main agak-agak je tadi. Dapat la dalam 60 biji lebih.
Resepi Biskut Viral Tanpa Oven
Bahan-Bahan:
- 1/2 cwn marjerin (cairkan)
- 1/2 cwn susu pekat
- 1sk esen vanila
- Tepung jagung (agak-agak sampai jadi doh)
Cara Buat:
1. Resepi tak ikut sukatan, marjerin tadi main letak je. Angaran dalam 1/2 cawan macam tu. Marjerin tu cairkan dulu, lepas tu biarkan sejuk. Lepastu masukkan esen vanila dalam marjerin tadi.
2. Masukkan susu pekat, susu pun dalam 1/2 cawan macam tu. Kacau sampai sebati semua tu, kalau korang nak biskut ada warna, letak la pewarna time ni, sikit je, beberapa titik je.
3. Last sekali, masukkan tepung jagung sikit demi sikit. Kacau tak payah sukat banyak mane, kalau dah jadi doh, tak melekat kat tangan tu, kira dah cukup la tu. Kalau rasa keras sangat doh tu, masukkan susu sikit lagi, pandai-pandai la korang.
4. Dah siap jadi doh, pandai-pandai la nak buat bentuk apa, nak hias letak apa pun tak kesah. Saya letak coklat chip, lepastu saje gatal tangan nak melukis. Bakat terendam lama dah, entah bentuk ape la yang jadi tu. Abaikan la.
5. Lepas tu bakar la dalam 20 minit macam tu, pandai-pandai la tengok dan agak. Saya guna pan dan tudung periuk je. Sebelum masukkan biskut tu, panaskan dulu pan, dan tutup dengan tudung periuk dalam 5 minit macam tu la. Baru masukkan biskut, bakar dengan api slow je. Bakar dalam 20 minit, pandai-pandai la intai tengok.
Resepi Oleh: Nor Amirah Saidi