Kek

Resepi Basque Burnt Cheesecake Dengan Sos Strawberry Compote

resepi-basque-burnt-cheesecake-dengan-strawberry-compote

Resepi Basque Burnt Cheesecake

Bahan-Bahan:

1000g cream cheese Philadelphia
300g gula kastor
7 biji telur
500g heavy whipping cream/double cream/anchor UHT whipping cream
30g tepung gandum

Cara Buat:

1. Panaskan ketuhar ke 200C (425F) Tuangkan ke dalam baking spring-form pan 23cm yang beralas dengan parchment paper di kesemua bahagian dan pastikan paras kertas itu tinggi sekurang-kurangnya tiga inci di atas bahagian atas baking pan. Spring-form pan tu balut aluminum foil kalau takut bocor lapik dengan baking pan masa nak bakar.

2. Dalam mangkuk pengadun elektrik, putar kan cream cheese dan gula sehingga sebati. Tambah telur satu demi satu, putar sehingga sebati, masukan heavy whipping cream dan putar sehingga sebati. Masukan tepung putar lagi sehingga sebati.

3. Tuang adunan ke dalam spring-form pan yang disediakan dan letakkan ke tengah ketuhar. Bakar selama 1 jam, atau sehingga bahagian atasnya keemasan. Biarkan sejuk sepenuhnya sebelum di keluarkan. Boleh di hidang kan dengan berries compote atau makan begitu saja. Saya makan dengan strawberry compote.

I served this delicious Strawberry Compote with my Basque Burnt Cheesecake, it was so so yummy!

Resepi Strawberry Compote

Bahan-bahan:

4 cawan strawberi segar atau frozen
1/4 cawan gula
1/4 cawan jus oren

Cuba Resepi Ni:  Kek Marble Kampung Mudah Bahan-Bahan Senang Dapat

Caranya:

1. Panaskan jus gula dan oren ke atas api yang sederhana sehingga gula larut. Potong nipis stroberi dan masak dengan api sederhana selama 10 hingga 12 minit, kacau dengan sendok kayu.

2. Masak sehingga ia mula pekat sedikit dan buahnya lembut tetapi masih dalam kepingan. Tutup api dan boleh di makan bila-bila masa atau Kalau makan tak habis boleh pindahkan ke dalam jar atau bekas.

3. Sejukan. Simpan di dalam peti sejuk bertahan selama seminggu. Untuk memanaskan semula, letakkan di dalam ketuhar gelombang mikro dan masak selama kira-kira 1 hingga 2 minit.

Resepi Basque Burnt Cheesecake Dengan Strawberry Compote

Resepi Oleh: Lina Thomas