
Resepi Agar-Agar Lapis Milo
Bahan-Bahan:
1 bungkus atau 25 gram agar-agar kering
6 cawan atau 1200ml air
1 tin susu cair
1 1/4 cawan gula pasir (Atau 1 cawan jika anda suka kurang manis)
1/3 cawan serbuk milo
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh garam halus
2 helai daun pandan
Cara Membuat:
1. Basuh agar-agar kering. Masukkan air dan rendam selama 5 minit. Panaskan api dan masak agar-agar sehingga cair dan tidak berketul.
2. Masukkan gula dan daun pandan yg dicarik dan disimpul. Apabila gula sudah cair, masukkan susu cair dan kacau sebati.
3. Bahagikan cecair agar-agar kepada nisbah 3 bahagian untuk perasa milo dan 1 bahagian perasa susu.
4. Untuk perasa milo, masukkan serbuk milo dan serbuk koko. Kacau dengan whisk sehingga sebati.
5. Tuang dalam bekas dan masukkan agar-agar milo di dalam peti ais sehingga permukaan membeku.
6. Untuk bahagian susu, masukkan garam dan kacau sebati. Cakar bahagian permukaan agar-agar milo supaya lapisan atas melekat.
7. Tuang bahagian susu di atas lapisan milo dan sejukkan kembali di dalam peti ais.
8. Apabila beku dan sejuk sepenuhnya, potong dan hidangkan.