Cara Buat Lepat Pisang

Cara Buat Lepat Pisang

Bahan-Bahan:

Daun pisang secukupnya- di layurkan dan di lapkan bersih
30 biji pisang kapas- dilenyek halus (lebih kurang 3 cawan pisang yg telah di lenyek)
1/2 cawan gula pasir
5 sudu besar gula melaka- di racik halus (gula merah pun boleh)
1 1/2 cawan tepung gandum
4 sudu besar tepung beras
1/2 cawan santan pekat
secubit garam

Cara Membuat:

1. Layurkan daun pisang secukupnya.

2. Lenyek pisang sehingga hancur, masukkan gula pasir, gula melaka/gula merah dan gaul sebati.

3. Masukkan tepung gandum dan tepung beras, gaul lagi dan masukkan santan dan sedikit garam. Gaul lagi sehingga sebati.

4. Ambil dua sudu besar adunan dan letak atas daun pisang yg sudah di layurkan.

5. Daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung dngn kemas spt membungkus nasi lemak.

6. Didihkan air di pengukus, setelah mendidih, bolehlah kukus kuih selama 25 minit.

7. Setelah siap bolehlah di angkat, sejukkan dan hidangkan.

Lepat Pisang

Sumber: FB Denai Hati