Roti Kukus Sosej Berkeju Boleh Buat Bekal Sekolah

Roti Kukus Sosej Berkeju Boleh Buat Bekal Sekolah

Assalamualaikum.. morning people!. Dah namanya tauke roti kenalah seisi rumah bekpes roti juga pagi-pagi. Hari Jumaat camni rasa macam baik hati sikit nak share resipi yang tak seberapa ni.

Bahan-Bahan:

  • 6 batang sosej koktel (rebus sekejap, saya bakar je dalam airfryer suhu 180C selama 5 minit)
  • Kepingan keju cheddar
  • Mayonis + sos cili
  • Parsley kering/cili flakes/lada hitam
  • Roti paung/loyang homemade – Boleh je guna roti panjang/sosej yang dibeli dari kedai. Takde sapa nak marah aih.

Cara Membuatnya:

1. Potong roti separuh, jangan sampai terputus. Eh sementara tu jangan lupa panaskan air dalam pengukus dulu ya.

2. Kemudian sapukan mayonis dan sos cili ke dalam roti yang dihiris tadi. Terpulang boleh juga kalau nak paipkan mayosos atas roti bila dah siap nanti. Saya nak bekalkan anak, jadi tak nak rotinya sememeh lembik. Daripada comel terus comot pulak budaknya time rehat nanti.

3. Gulung sosej koktel dengan keju cheddar. Sumbat elok-elok dalam roti. Kukus roti di atas api yang kecil selama 2 minit sehingga keju mencair. Alas dengan pinggan kalau tak nak menyesal melekat roti kat pengukus. Jangan tenggek lama-lama, dikhuatiri roti bertukar jadi puding pulak nanti.

4. Cepat-cepat angkat daripada pengukus dan tabur daun parsley, sekadar melawakan hidangan je. Baru tambah berselera nak makan. Dah boleh ngap. Baca bismillah dan doa makan dulu tau. Okay, selamat mencoba!.

Roti Kukus Sosej Berkeju Boleh Buat Bekal Sekolah

Resepi Oleh: Norashikin M. Nor