Makanan Laut

Resepi Sotong Sumbat Telur Kuah Sambal Pedas Manis

resepi-sotong-sumbat-telur-kuah-sambal-pedas-manis

Resepi Sotong Sumbat Telur Kuah Sambal Pedas Manis

Bahan-Bahan:

Sotong 7 ekor saiz sederhana dicuci bersih

Isi Sotong Sumbat –

3 biji telur
2 biji bawang besar potong dadu
Sedikit daun kucai dihiris halus
1 biji cili besar merah dipotong dadu
1 sdk garam
Sedikit minyak masak untuk goreng

Bahan Untuk Kuah –

3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cili kisar 4 sdb (boleh kurangkan untuk tak terlalu pedas)
2 sdb gula
1 sdb sos cili
1 sdb sos tomato
1 sdk garam
1/2 cawan air
Sedikit minyak masak untuk menumis

Cara Masak:

1. Campur semua bahan dalam mangkuk kecuali minyak masak. Pukul sebati macam buat telur dadar. Panaskan minyak & goreng telur. Kacau sehingga telur hancur.

2. Sumbat telur yang dimasak dalam badan sotong.

3. Untuk buat kuah; Panaskan minyak. Tumis bawang yang telah dikisar sehingga kekuningan.

4. Masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sos cili, sos tomato, gula & garam masak sebati.

5. Masukkan air untuk tambah kuah. Air tak boleh banyak sebab nanti nak masuk sotong dalam kuah. Masuk sotong & biarkan masak dalam 10 minit.

6. Alih sotong kedua-dua bahagian bagi masak sekata. Potong badan sotong yang telah dimasak.

Resepi Sotong Sumbat Telur Kuah Sambal Pedas Manis

Resepi Oleh: Zuhairah El-Fathini