Resepi Puding Cermin Buah
Bahan-Bahan:
Agar-agar tali 25 g
Potongan buah
1¹/² cawan gula
1/2 tin susu cair
1500 ml air
Gula batu (tak nak letak pon takpe)
Loyang 9×9
Cara Buat:
1. Masak 1500 ml air bersama agar-agar tali hingga hancur. Masukkan gula dan gula batu biar hancur semua, jadi agar-agar jernih ye.
2. Masukkan sedikir agar-agar jernih ke dalam loyang biar penuh permukaan, sebelum tu basahkan sedikit dalam loyang tu.
3. Biarkan keras sedikit, susun buah yang telah dipotong. Masukkan sedikit lagi agar-agar jernih tadi hingga tengelam buah.
4. Biarkan keras seketika. Baki agar-agar jernih tadi masukkan dengan setengah tin susu cair.
5. Masukkan agar-agar campur susu tadi kedalam lapisan atas tadi secara perlahan hingga habis, guna senduk ye. Ok siap! biarkan sejuk hingga puding betul-betul keras.
6. Bila dah keras, sisipkan tepi loyang dengan pisau, letak papan kek ke permukaan loyang dan terbalikkan. Tekan tapak loyang sedikit nak bagi puding keluar.
7. Untuk potongan yang cantik, potong 6×6 36 pcs. Potongan dengan pisau tajam puding tidak berderai dan cantik sebab buah lembut dan puding keras elok.
Resepi Oleh: Schaa Basri