Biskut

Resepi Cheesy Batik

resepi-cheesy-batik

Yess.. Cheesy batik ni sesuai untuk orang yang kurang gemar manis-manis tapi lebih sukakan rasa lemak-lemak masin cheese alaala biskut gery. Jadi inilah resepi untuk anda.

Resepi Cheesy Batik

Bahan-Bahan:

20 keping biskut cream cracker 4 segi
1/4 cawan butter
1/4 cawan susu pekat
1/4 cawan air
3 keping cheese

*Loyang saiz 8.5”x4.5”, boleh doublekan bahan untuk buat saiz besar.

Cara Buat:

1. Cairkan butter bersama susu pekat dan cheese sekali. Biarkan api perlahan, sampai semua sebati.

2. Akan kelihatan campuran cheese semakin pekat dan berbuih, jadi boleh tambah air sedikit.

3. Pecah-pecahkan biskut masuk ke dalam sos cheese kacau sehingga sos pekat dan bersalut dengan biskut.

4. Tutup api dan masukkan dalam loyang beralaskan cling wrap. Biarkan ada lebihan cling wrap supaya boleh cover atas kek batik sambil tekan.

5. Padatkan biskut, tekan-tekan supaya sama rata dan masukkan dalam peti ais selama 3-4 jam atau freezer selama 30 minit.

6. Setelah keras, keluarkan dan terus potong gunakan pisau tajam dan hidangkan.

Resepi Cheesy Batik

Resepi Oleh: Hurun’Iin Malik