Resepi Ayam Masak Halia Sos Tiram
Nah “Ayam Halia Sos Tiram”. Simple je. Campak-campak siap!. Sekali makan terasa seperti berada di Langkawi. Tiber.
Bahan-Bahan:
- Ayam – Digaul garam dan kunyit
- 4 ulas bawang putih – dicincang
- 3 inci halia – dihiris halus
- 3 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap
- 1 sudu kecil lada sulah
- 1 cawan air
- 2-3 ulas cili padi – diketuk
- 1 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
- 1 biji tomato – dipotong
- daun sup dan daun bawang
- minyak untuk menggoreng
Cara Memasak:
1. Gaul ayam dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Kemudian angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, masuk 4 ulas bawang putih yang dicincang. Kemudian masuk 3 inci halia dihiris halus. Masak hingga kekuningan. Masuk ayam goreng tadi. Nak try campak pun boleh je. Tak dosa pun.
3. Letak 2 atau 3 sudu besar sos tiram. Tambah 3 sudu besar kicap biasa. Kacau biar mesra. Semesra kasihku padamu. Letak pula 1 sudu kecil lada sulah. Kacau dan kacau lagi. Masuk 1 cawan air.
4. Tambah cili padi yang diketuk. Nak pedas letak banyak. Bancuh 1 sudu tepung jagung dengan sedikit air. Tuang dalam masakan. Kacau sebati. Masuk 1 biji tomato. Tabur daun sup dan daun bawang. Siap! Saya makan dulu ye.
Resepi Oleh: Liza Idris