
Resepi Apam Manja Lembut
Bahan Inti:
1 cawan tepung gandum
3 sudu tepung kastad
1 cawan susu cair
2 cawan air
Sedikit pewarna hijau
Secubit garam
Cara Membuat:
1. Campur kesemua bahan, kacau sehingga rata kemudian tapiskan.
2. Masakkan sehingga likat warna menjadi cerah.
Bahan Kulit:
2 biji telur*
1/2 cawan gula*
2 cawan susu cair*
2 cawan air
4 cawan tepung gandum
1 s/b baking powder
Secubit garam
3 s/b minyak masak
Sedikit pewarna kuning
Cara Membuat:
1. Blend bahan bertanda sehingga kembang. Setelah kembang, masukkan ke dalam bekas kemudian masukkan tepung gandum, baking powder, garam, minyak masak, pewarna kuning, dan air.
2. Kemudian, kacau-kacau adunan sehingga sekata. Kemudian taruk atas kuali leper menggunakan senduk.
3. Setelah adunan masak letakkan inti di atas, kemudian lipat dan picitkan seperti dalam gambar.
Resepi Oleh: Yat Haryati – MAHN