Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Type and hit Enter to search

Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Resepi Roti Perancis Inti Tuna

Bahan-Bahan:

1 bantal roti perancis

Bahan Inti –

2 tin kecil tuna – saya guna tuna plain dalam minyak sunflower, boleh juga guna tuna berperisa
1 biji tomato – dipotong dadu kecil
Sedikit serbuk lada putih – boleh letak serbuk cili kalau nak pedas
2-3 biji limau kasturi – ambil jusnya
3-4 sudu makan mayonnaise – ikut citarasa
Secukupnya mozzarella cheese – parut halus
Sedikit parsley flakes – tak letak pun boleh

Cara Buat:

1. Panaskan oven pada suhu 180°C dengan api atas dan bawah.

2. Potong serong-serong roti perancis agak-agak dalam 1-1.5 cm. Letak kesemua kepingan roti tu ke dalam loyang dan bakar selama lebih kurang 5-10 minit hingga roti jadi keras dan garing sedikit. Saya tak susun cantik-cantik pun dalam loyang, biar roti tu bertimpa-timpa pun takpe.

3. Sementara roti yang dibakar tu siap, kita buat intinya. Masukkan inti tuna, serbuk lada putih, mayonnaise, tomato dadu dan jus limau kasturi. Gaul rata.

4. Keluarkan roti dari oven. Jangan tutup suis oven. Kita nak bakar lagi roti kita. Masih guna suhu yang sama.

5. Sapukan setiap kepingan roti tadi dengan sedikit inti tuna yang kita dah siapkan tadi.

6. Taburkan sedikit parutan cheese di atas inti. Kemudian, taburkan sedikit parsley flakes atas cheese.

7. Akhir sekali, bakar selama lebih kurang 5-10 minit hingga cheese cair dan berwarna perang sikit-sikit. Hidangkan panas-panas.

Resepi Roti Perancis Inti Tuna

Resepi Oleh: Aini Binte Madon

Kongsikan:

  • Facebook
  • X
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Pinterest

Resepi Lain:

Resepi Roti Tuna Gulung Resepi Roti Canai Resepi Roti Butter Sugar Bun Resepi Pau Roti Kentang Rangup Resepi Roti Sardin Viral Sedap Resepi Doh Roti Manis Mulus

Tags:

ikan tunaresepi rotirotiroti inti tunaroti perancistuna

Share Article

Resepi Lain

Previous

Resepi Begedil Telur Jumbo

Next

Resepi Bingka Cheese Sarawak

Next
09/01/2019

Resepi Bingka Cheese Sarawak

Previous
07/01/2019

Resepi Begedil Telur Jumbo

Resepi Terkini

Ayam Masak Kicap Kentang Tomato Kuah Pekat Lebih Sedap
07/12/2023
Set Hidangan Lengkap Nasi Ayam Hainan Paling Mudah
06/12/2023
Resipi Jualan Creampuff Sedap Dengan Cream Custard Creamy
05/12/2023
Puding Oreo Red Velvet Hanya Guna 5 Bahan
03/12/2023
Nasi Minyak Bajet Guna Saja Bahan Yang Ada Di Dapur
30/11/2023
Resepi Bonda
Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini.
Laman Facebook
Laman Facebook
  • Dasar Privasi
  • Penafian
  • Hantar Resepi
  • Hubungi
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi