Ayam

Resepi Ayam Masak Butter Milk

resepi-ayam-masak-butter-milk

Resepi Ayam Masak Butter Milk

Bahan-Bahan:

Isi ayam – 1/2 kilo – dipotong kecil
Telur 2 biji
Tepung Gandum (2 cawan)
2 sudu kecil Blackpepper
Garam secukup rasa

Sos Buttermilk –

3 sudu besar butter
Bawang Putih (3 ulas)
Bawah Besar (ikut suka)
Daun Kari (ikut suka)
Cili padi hijau (1)
1 Tin Susu Cair
Gula Secukup rasa
Garam Secukup rasa

Cara Memasak:

1. Celup isi ayam di dalam telur, kemudian celup di dalam tepung (tepung gandum + blackpepper + garam ) dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.

2. Masukkan butter dalam kuali lain. Tumiskan bawang putih dan bawang besar, cili dan daun kari hingga naik bau.

3. Kemudian masukkan susu cair. Masak sekejap, perasakan dengan sedikit garam dan gula.

4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul dan biarkan kuah agak pekat atau ikut selera anda. Hidangkan.

Resepi Ayam Masak Butter Milkil