Kuih ala Vietnam Bebola Ubi Keledek
Pertama kali cuba dan makan, semua cakap sedap. Makna kata lepas ni boleh lah buat lagi.
Bahan-Bahan:
- 3 biji ubi keledek
- 4 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu makan gula pasir
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 3 sudu santan – optional
Bancuhan Tepung:
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 1/2 cawan air ais – tak habis guna pun untuk bancuhan
Cara-Caranya:
1. Ubi keledek dibuang kulit, direbus lembut kemudian dilenyek atau dihancurkan hingga halus bersama dengan gula, susu pekat manis dan santan.
2. Masukkan tepung gandum sebatikan. Bentukkan bulat-bulat atau bentukkan bujur buat hingga habis.
3. Satukan tepung beras, telur, garam dan tuang air sedikit-sedikit sambil bancuh. Bancuhan cair sedikit.
4. Panaskan minyak, celup bebola keledek ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga warna keemasan.
Resepi Oleh: Julia ALeen Aireish