Blog

12 Khasiat Betik Yang Anda Perlu Tahu

12-khasiat-betik-yang-anda-perlu-tahu

12 Khasiat Betik Yang Anda Perlu Tahu

1. Vitamin C

Buah betik yang masak selain kaya dengan vitamin C, ia berkesan merawat hemoroid atau buasir dan sembelit.Makan buah betik boleh memudahkan proses penghadaman dan mengelakkan sembelit.

2. Melegakan perut dan keluarkan angin

Daun betik terutama pucuknya yang muda sering direbus untuk dijadikan ulam. Selain itu, air rebusan daun betik dapat melegakan perut dengan mengeluarkan segala angin.

3. Melembutkan daging

Jika memanggang daging yang dibalut dengan daun betik, ia dapat melembutkan daging tersebut.

4. Merawat masalah kulit

Bagi merawat masalah kulit seperti jerawat dan masalah kedutan, hancurkan buah betik tersebut. Kemudian tampalkan di tempat yang bermasalah setengah jam sebelum mandi.

5. Mengubati ketumbuhan

Di Ghana ia juga digunakan untuk mengubati ketumbuhan manakala pucuknya boleh mengubati penyakit tekanan darah tinggi.

6. pengawalan dan pengurangan berat badan

Khasiat buah betik selalu dikaitkan dengan pengawalan dan pengurangan berat badan disamping menghaluskan kulit dan mampu menjadikan wajah sentiasa awet muda.

7. Daun betik

Daun betik pula mengandungi dekstrosa, karpain, karbohidrat, serat dan kalsium.

8. Mengubati sakit-sakit otot

Daun betik yang dilayur di atas api dapat mengubati sakit-sakit otot apabila dilekapkan pada bahagian yang sakit. Bagi mengubati sakit sendi pula, meminum air perahan dari daun muda yang ditumbuk lumat dan dicampurkan dengan sedikit perahan limau nipis boleh membantu.

9. Mengubati denggi

Daun betik tua, dikatakan boleh dibuat jus untuk mengubati penyakit denggi. Difahamkan, platelet pesakit denggi akan segera bertambah jika meminum jus daun betik.

Cuba Resepi Ni:  Tips Ringkas Buat Kek Batik Sedap dan Lembut

10. Menyingkirkan cacing gelang dan cacing kerawit

Biji betik pula boleh digunakan untuk menyingkirkan cacing gelang dan cacing kerawit pada kanak-kanak. Caranya ialah dengan mengambil segengam biji betik dan tumbuk hingga hancur kemudian direbus dan diminum oleh kanak-kanak tersebut, tetapi awas, ia dipercayai tidak berapa sesuai untuk wanita yang sedang mengandung.

11. Mengubati tumit pecah

Getah daripada daun, buah atau batang berguna untuk mengubati kaki yang pecah-pecah dan cara menyapu getahnya pada tempat berkenaan. Getah betik juga berguna bagi melegakan kesakitan gigi yang berlubang dengan cara menitikkan getah pada lubang gigi tersebut atau boleh juga menggunakan kapas.

12. Menghentikan pendarahan luka kecil

Daun betik yang ditumbuk lumat kemudian dicampurkan dengan sedikit garam dan kemudian dilekapkan pada tempat yang luka dan dibalut dapat menghentikan pendarahan.

buah-betik