Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Type and hit Enter to search

Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Resepi Sup Tulang Merah Singapore

Bahan-Bahan:

1 1/2 kilo tulang bahagian kaki kambing atau tulang lembu yang mengandungi sum sumnya sekali
1/4 senduk tomato sos
1/2 senduk cili sos
1 senduk cili boh
1/4 senduk minyak untuk menumis
1 tin kcik tomato puree
2 sudu besar bawang goreng
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit rempah kasar 4 beradik – bunga lawang, buah pelaga, cengkih dan kayu manis
garam, gula, gula kabung setengah ketul & ajinomoto secukup rasa
pewarna merah

Cara Buat:

1. Tulang direbus hingga empuk. Air rebusan jangan dibuang. Goreng jintan manis dan jintan putih tanpa minyak hingga agak garing, kemudian dimesin halus.

2. Bawang merah, bawang goreng, bawang putih dan halia diblend bersama dan kemudian tumis dalam kuali dengan minyak.

3. Masukkan jintan yang dimesin dan rempah-rempah kasar dan juga tomato sos, tomato puree, cili boh, lada hitam dan cili sos.

4. Tumis hingga garing dan berbangkit bau, masukkan pewarna merah. Kemudian masukkan hasil tumisan ini ke dalam air rebusan tulang tadi dan masak hingga agak pekat dan berkuah.

5. Masukkan garam dan perasa secukup rasa. Sedap dimakan dengan roti dan juga nasi. Boleh dihidang dengan limau nipis, daun sup, bawang goreng, daun sadri yang dimayang halus.

Resepi Sup Tulang Merah Singapore

Resepi Oleh: Aziey Ibrahim

Kongsikan:

  • Facebook
  • X
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Pinterest

Resepi Lain:

Resepi Sup Tulang Merah atau Bonesteak Resepi Sup Tulang Berempah Resepi Mudah Sup Tulang Thai Power Resepi Sup Tulang Tanpa Rempah Bunjut Resepi Sup Tulang Ala Chef Wan Resepi Sup Tulang ala Siam

Tags:

dagingdaging kambingresepi supsupsup merah singaporesup singaporesup tulangsup tulang merah

Share Article

Resepi Lain

Previous

Resepi Lemon White Chocolate Cheesecake

Next

Resepi Tauhu Begedil Ayam

Next
14/03/2019

Resepi Tauhu Begedil Ayam

Previous
12/03/2019

Resepi Lemon White Chocolate Cheesecake

Resepi Terkini

Resipi Jualan Creampuff Sedap Dengan Cream Custard Creamy
05/12/2023
Puding Oreo Red Velvet Hanya Guna 5 Bahan
03/12/2023
Nasi Minyak Bajet Guna Saja Bahan Yang Ada Di Dapur
30/11/2023
Resepi Ayam Masak Sambal Air Tangan Ibu Mertua
28/11/2023
Puding Blueberry Cincau Nampak Cantik Dan Sedap
27/11/2023
Resepi Bonda
Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini.
Laman Facebook
Laman Facebook
  • Dasar Privasi
  • Penafian
  • Hantar Resepi
  • Hubungi
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi